spis treści


ŚNIADANIA, KOLACJE I PRZEKĄSKI
Baba ganoush - kawior w bakłażana (wegański)
Bagietki 
Bakłażan w sosie jogurtowym
Brioszka maślano-miodowa   
Bruschetta pietruszkowa ze ślimakami 
Bruschetta z miętą, mozzarellą i szparagami
Bruschetta z pieczoną ricottą i awokado
Bruschetta z serem pleśniowym i karmelizowanymi figami 
Bruschetta z serkiem i pesto z liści rzodkiewek
Carpaccio z pieczonych buraków
Chleb pszenny za zakwasie (wegański)
Chipsy z jarmużu (wegańskie) 
Chutney z czerwonej cebuli (wegański) 
Dip z jarmużu  
Dyniowa jaglanka (wegańska)
Figa z prosciutto 
Frytki z batatów (wegańskie)
Gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Guacamole (wegańskie)
Guacamole z truskawkami (wegańskie)
Hummus 
hummus z bobu, czyli bóbmus (wegański) 
Hummus z jarmużem i pieczonym czosnkiem (wegański)
Jajka w koszulkach z bekonowymi wstążkami 
Kalarepka z masłem orzechowym (wegańska)
Kanapka z kozim serem, nektarynkami i rozmarynem 
Kasza jaglana z bakaliami (wegańska) 
Masło cukiniowe (wegańskie)
Masło migdałowe (wegańskie)
Masło orzechowe (wegańskie)
Musli Birchera
Naleśniki śniadaniowe
Ogórki kiszone (wegańskie)
Ogórkowe przekąski 
Owsianka imbirowo - żurawinowa (vegan)
Owsianka z malinami
Pasta kanapkowa, jajeczno-serowa 
Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli (wegańska)
Pasta kanapkowa z fasoli, kapusty kiszonej i oleju lnianego (wegańska)
Pasta kanapkowa z białej fasoli z makiem (wegańska) 
Pasta kanapkowa z białej fasoli z ogórkiem kiszonym (wegańska) 
Pasta kanapkowa z jarmużem i zielonym groszkiem (wegańska)
Pasta kanapkowa z paluszkami rybnymi 
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 
Pesto z liści rzodkiewek
Pesto z pietruszki  
Popcorn
Popcorn z solonym sosem karmelowym  
Prażona owsianka 
Roladki cukiniowe z kozim serkiem
Serek pomidorowy 
Serek z oliwkami
Serek z owocami 
Smażone zielone pomidory
Szybkie bułeczki drożdżowe
Szparagi zawijane w plastry boczku
Śliwki wędzone zapiekane w boczku
Tapenada z zielonych oliwek (wegańska) 
Tarteletki z pieczonymi burakami i kozim serem
Tartinki z hummusem dyniowym (wegańskie)
Tosty francuskie czyli pain perdu 
Twarożek z nerkowców (wegański)
Wieniec z dżemem truskawkowym  
Wytrawne ciasteczka z orzechami  
Wytrawne muffinki z serem bałkańskim
Zapiekany omlet z letnimi owocami
Zielone szparagi z jajkami w koszulkach
Żydowski kawior wegetariański  


LUNCHE, ZUPY i SAŁATKI 
Afrykańska zupa z masłem orzechowym (wegańska)
Awokado z granatem i octem balsamicznym (wegańskie)  
Barszcz buraczkowy na zakwasie (wegański) 
Botwinka (wegańska)
Brukselka z boczkiem
Brukselka z tymiankową, chrupiącą kruszonką  
Brukselka zapiekana w sosie śmietanowo - serowym 
Chłodnik litewski z botwinką
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik wiśniowy 
Chrupiące szparagi w panierce
Duszona cebula 
Fasolka szparagowa pod parmezanem
Fasolka szparagowa smażona z pomidorami i papryką (wegańska) 
Fasolka szparagowa z chrupiącą, aromatyczną kruszonką
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Francuska zupa cebulowa 
Fritatta z zielonymi oliwkami
Fritatta z zielonymi szparagami 
Gazpacho - hiszpański chłodnik warzywny (wegański)
Kalafior pod beszamelową  kołderką 
Kapusta kiszona zasmażana z fasolą 
Kolby kukurydzy na ostro
Krupnik (wegański) 
Letnie warzywa z tofu i quinoą (wegańskie)
Marchewka smażona z kapustą pekińską i rodzynkami  (wegańska)
Modra kapusta z goździkami i jabłkami (wegańska) 
Pieczona dynia hokkaido z grzankami czosnkowymi
Pieczona marchewka z pomarańczami i rodzynkami 
Pieczone buraki ze śmietaną
Pieczone warzywa z tahini (wegańskie)
Pikantna fasolka szparagowa z migdałami (wegańska) 
Pikantne placki z cukinii  
Pizza ze szparagami i czerwoną cebulą
Pizza z botwinką
Pizza z dynią i czerwoną cebulą
Pizza z jarmużem, gorgonzolą i czerwoną cebulą
Pizza z konfiturą cebulową i rukolą
Pizza z pieczonymi ziemniakami
Pizza z tortilli ze smażoną brukselką 
Placki ziemniaczane w wersji light 
Quesadilla
Rzodkiewki smażone z kalarepką i szparagami (wegańskie)
Sałatka izraelska (wegańska)
Sałatka jarmużowo - pomidorowa (wegańska) 
Sałatka ogórkowa z ziołami  
Sałatka panzanella (wegańska)
Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z brukselki
Sałatka z buraków pieczonych lub kiszonych 
Sałatka z figami i prosciutto 
Sałatka z jarmużu i słodkich pomarańczy
Sałatka z prosciutto i granatu 
Sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami 
Sałatka z ziemniaków na lato 
Sałatka warzywna 
Shakshuka klasyczna 
Shakshuka ze szpinakiem  
Smażony jarmuż (wegański)  
Surówka coleslaw
Surówka z czerwonej kapusty z sezamowym dressingiem 
Surówka z kapusty pekińskiej w orientalnym stylu (wegańska)
Surówka z marchewki w azjatyckim stylu (wegańska) 
Surówka z marchewki z natką pietruszki (wegańska)
Surówka z selera z musztardą francuską (wegańska) 
Szparagi pod pierzynką a parmezanu
Szparagi w migdałowo - serowym sosie 
Szparagi z prostym sosem vinaigrette 
Warzywa z sezamem (wegańskie)
Wytrawne crumble z cukinią, bobem i fasolką szparagową
Zasmażana kapusta (wegańska)
Zupa krem z pomidorów 
Zupa dyniowa, na słodko 
Zupa dyniowa, pikantna i aromatyczna (wegańska) 
Zupa dyniowo - pomarańczowa z tymiankiem (wegańska) 
Zupa krem z młodej kapusty (wegańska)
Zupa miso (wegańska)
Zupa pieczarkowa 
Zupa rabarbarowa 
Zupa szpinakowa 
Zupa ze szparagami i oliwą bazyliową 
Zupa z batatów i masła orzechowego (wegańska)
Zupa z kurkami 
Zupa z liści rzodkiewek (wegańska)
Zupa z zielonymi warzywami i tofu (wegańska)
Żurek wegetariański 


OBIADY 
Bakłażany faszerowane tymiankowym puree  
Bigos z kapusty kiszonej
Chilli con carne 
Ciecierzyca smażona z porem (wegańska) 
Curry ze słodkich ziemniaków (wegańskie)
Curry z kurczaka, słodko - kwaśne 
Curry z tofu i ananasem (wegańskie)
Farfalle z oliwkami (wegańskie)
Faszerowane papryki 
Makaron z truskawkami i śmietaną 
Por w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną
Kotleciki ziemniaczano - warzywne
Kurczak w czerwonym winie
Łosoś z agrestowym sosem
Łosoś z musztardą francuską i pieczonymi warzywami
Łosoś z porzeczkowo - miodowym sosem
Pęczak z dynią, granatem i pistacjami (wegański) 
Pęczak z pieczonymi burakami i migdałami
Polenta z botwinką i frytkami z tofu 
Polenta z kapustą włoską
Polenta z kurkami 
Risotto ze szparagami 
Risotto z bobem
Risotto z dynią
Risotto z fasolką szparagową
Ryż z warzywami
Stir fry z marchewki, pora i grejpfruta (wegańskie)
Tagliatelle ze szpinakiem
Tagliatelle z bobem
Tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z wędzonym łososiem 
Tajskie curry z fasolką szparagową
Tarta lotaryńska czyli quiche lorraine  
Tarta szpinakowa z kurkami i kozim serem
Tarta szpinakowa z tofu i nerkowcami (wegańska)
Tarta z brokułami pod beszamelem 
Tarta z cukinią i tofu (wegańska)
Tarta z pastą fasolową, brukselką i granatem (wegańska)
Wołowina po burgundzku czyli boeuf bourginon 
Zielona soczewica z pieczonymi burakami (wegańska) 


DESERY, LODY I SŁODKIE WYPIEKI 

Affogato
Aszkenazyjski charoset - deser jabłkowo orzechowy
Australijskie ciasteczka z herbatników i mleka skondensowanego 
Babeczki z kremem 
Babeczki marchewkowe z kremem z serka śmietankowego
Babka z krówkami i ajerkoniakiem 
Bakaliowe ciasto Tu bi'Shvat
Banany w czekoladzie  
Banany w sosie rumowo-karmelowym
Beijinho - brazylijskie słodycze 
Bezy
Bezy kakaowe
Bezy z rabarbarowym sosem 
Biscotti
Brigadeiro - brazylijskie słodycze
Brioszki z czekoladą 
Brioszka maślano-miodowa 
Brzoskwinie w sosie pieprzowo - imbirowym (wegańskie)
Brzoskwinie w winie (wegańskie) 
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej (wegański) 
Budyń jaglany w rabarbarem (wegański)
Budyń marchewkowy z kardamonem (wegański)
Budyń z dyni piżmowej (wegański) 
Chałwa (wegańska)
Ciastka cynamonowe  
Ciastka lawendowe
Ciastka maślane (na Halloween)
Ciastka podwójnie czekoladowe 
Ciastka ślimaki z nutellą
Ciastka waniliowo - maślane
Ciastka z czekoladą i kajmakiem 
Ciastka z dżemem rabarbarowym
Ciastka z otrębami
Ciasto cytrynowe
Ciasto czekoladowe "Devil's Food Cake"
Ciasto kokosowo - rabarbarowe 
Ciasto milionera 
Ciasto rozmarynowo - śliwkowe
Ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczową
Crumble gryczane z jabłkami (wegańskie, bezglutenowe)
Crumble z jabłkami - jabłka z kruszonką 
Crumble z jabłkami i płatkami owsianymi - jabłka ze zdrową kruszonką (wegański)
Crumble żurawinowy
Cynamonowe prażone migdały 
Cytrynowo - kokosowe kulki
Dyniowe miniserniczki na zimno
Dżem żurawinowy (wegański) 
Dżem rabarbarowo - różany (wegański)
Eton mess
Figi w białej czekoladzie 
Galaretka pomarańczowa 
Gęsta, gorąca czekolada
Gorąca czekolada 
Gruszki w sosie winno-miodowym z bitą śmietaną
Gruszka z karmelowymi orzeszkami
Halawa z marchewki 
Indyjskie kule kokosowe
Kajmakowy fondant czyli babeczki z płynnym kajmakiem
Kokosowe crumble z rabarbarem i lodami waniliowymi 
Kokosowe makaroniki
Kokosowo - lawendowe florentynki (bezglutenowe)
Krem daktylowo - kakaowy (wegański) 
Krem daktylowo - różany (wegański) 
Kruche babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki z kremem i malinami
Kruszonka
Makagigi  
Marmolada rabarbarowa z czekoladą (wegańska) 
Maślane ciasteczka
Mazurek bakaliowy Babci Tamary
Migdałowe florentynki
Minipavlova z granatem i kremem chałwowym 
Miniserniczki na zimno z białą czekoladą i granatem 
Muffiny bananowe
Muffiny cytrynowe z makiem 
Muffiny czekoladowe z daimsami
Muffiny dyniowo - piernikowe
Muffiny pączkowe z konfiturą różaną 
Muffiny z borówkami amerykańskimi 
Muffiny żurawinowo - pomarańczowe z cynamonową kruszonką
Mus czekoladowy z awokado (wegański) 
Mus czekoladowy z miętą czekoladową (wegański)
Nektarynki z kruszonką 
Lody bananowa straciatella (wegańskie)  
Lody cytrynowe 
Lody czekoladowe
Lody czekoladowe, najprostsze 
Lody kajmakowe 
Lody limonkowo - cytrynowe 
Lody mango lassi
Lody rabarbarowe 
Lody waniliowo - bazyliowe
Lody z czarnych porzeczek
Lody z nektarynek 
Lody z sangrii  
Lody z solonym karmelem i orzechami 
Lody truskawkowe 
Lody truskawkowo - śmietanowe
Lody waniliowo - rumowo - jabłkowe 
Lody z zieloną herbatą matcha 
Owocowe tiramisu 
Owsiankowe ciasteczka Jamiego Olivera
Parfait cytrynowe
Pavlova z rabarbarem
Pepparkakor - szwedzkie, świąteczne pierniczki   
Peppernodder - duńskie ciasteczka świąteczne
Pieczona figa (wegańska) 
Pieczona figa z serkiem mascarpone i miodem
Pieczone banany z czekoladą
Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem pomarańczowym 
Pieczone pączki piernikowe  
Piernik staropolski  
Poduszeczki z kajmakiem
Popcorn z solonym sosem karmelowym  
Pralinki czekośliwkowe (wegańskie) 
Pralinki pomarańczowo - kokosowe (wegańskie) 
Pudding z tapioki 
Pudding czekoladowo - figowy z nasionami chia (wegański) 
Pudding z nasionami chia o smaku ciasta marchewkowego (wegański)
Sernik cytrynowy
Sernik na zimno z białą czekoladą 
Sernik na zimno z pomarańczami 
Sernik na zimno z pomarańczami i czekoladą
Sernik truskawkowy na zimno
Sorbet agrestowy (wegański) 
Sorbet rabarbarowo - waniliowy (wegański)
Sorbet truskawkowy (wegański)
Sos karmelowy z solą morską  
Syllabub z limonką i miętą
Syllabub z rabarbarem i kardamonem
Szwedzkie ciasto z jabłkami 
Szyszki z ryżu preparowanego
Ślimaki z nutellą
Tarta z mascarpone i owocami 
Tort czekoladowy z wiśniami
Trufle chałwowo - amarantusowe (wegańskie) 
Truskawki w pieprzem i octem balsamicznym (wegańskie) 
Truskawkowe muffinki z lukrem truskawkowym
Waniliowe babeczki z kremem waniliowym
Waniliowy pudding z nasionami chia i letnimi owocami (wegański)
Wieniec z dżemem truskawkowym 
Żydowskie makaroniki migdałowe

NAPOJE I KOKTAJLE

Dwukolorowy koktajl z awokado, moreli i mięty
Frostito miętowe
Glogg - skandynawski grzaniec (wegański)  
Gęsta, gorąca czekolada
Gorąca czekolada   
Granita jabłkowo - limonkowo - miętowa (wegańska) 
Grog herbaciany (wegański)
Grzany cydr (wegański) 
Herbata ajurwedyjska
Herbata imbirowa
Herbata z pomarańczami, goździkami i imbirem (wegańska)
Kawa mrożona frappe 
Kawa mrożona z mrożonymi kostkami kawowymi i mlekiem skondensowanym
Kawa mrożona z lodami waniliowymi
Kawa ze słodkim mlekiem skondensowanym 
Koktajl brzoskwiniowy
Koktajl dyniowo - bananowy
Koktajl figowo - bananowy 
Koktajl jarmużowy  
Koktajl jarmużowy ze spiruliną
Koktajl piña colada (bezalkoholowy, wegański)
Koktajl truskawkowy z owocami goji (wegański) 
Koktajl truskawkowy (wegański)
Koktajl szpinakowy (wegański) 
koktajl szpinakowo - pomarańczowy (wegański)
Koktajl z cynamonem i suszonymi śliwkami
Koktajl ze spiruliną (wegański) 
Koktajl żurawinowy 
Kompot rabarbarowo - truskawkowy z miętą (wegański)
Kompot z suszu 
Lemoniada cytrynowo - limonkowa (wegańska) 
Lemoniada czereśniowo - miętowa (wegańska)
Lemoniada miętowa (wegańska)
Lemoniada truskawkowa z kiwi (wegańska)
Likier jajeczny
Mango lassi 
Masala -aromatyczna indyjska herbata 
Mleko migdałowe (wegańskie)
Napar z kurkumy 
Napój imbirowy - ginger ale (wegański)
Oczyszczająca woda z cytryną
Probiotyczna lemoniada
Rozgrzewający sok buraczkowy (wegański)
Sangria (wegańska) 
Sok marchewkowy (wegański)
Sok żurawinowy (wegański) 
Truskawkowo - rabarbarowy koktajl z wanilią
Woda ze świeżym rozmarynem (wegańska)
Zielony sok jabłkowo - pietruszkowy (wegański)




PIECZYWO 

Bagietki
Brioszka maślano-miodowa 
Chleb na zakwasie (wegański)
Chleb pszenny na zakwasie (wegański)
Prosty chleb bez wyrabiania
Szybkie bułeczki drożdżowe


DODATKI
Coulis truskawkowe (wegańskie)
Dressing do sałat 
Jagody goji
Kandyzowana skórka pomarańczowa (wegańska)
Kruszonka
Masło migdałowe (wegańskie)
Masło orzechowe (wegańskie)
Mleko migdałowe (wegańskie)
Mleko owsiane (wegańskie)
Mus dyniowy (wegański) 
Ocet jabłkowy (wegański)
Ogórki kiszone (wegańskie) 
Olej rydzowy 
Pieczone buraki 
Pierzga i pyłek pszczeli 
Puree ziemniaczane w wersji luksusowej i aromatycznej
Sos karmelowy z solą morską
Spirulina
Spód do tarty (wegański)
Śmietana owsiana (wegańska)  
Tahina - pasta sezamowa (wegańska) 
Zakwas (wegański)
Zakwas buraczany na barszcz czerwony (wegański)
Zakwas na żurek (wegański)



TŁUSTY CZWARTEK

Muffiny pączkowe z konfiturą różaną  
Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem pomarańczowym 
Pieczone pączki piernikowe  





WIELKANOC - DESEROWO

Babeczki marchewkowe z kremem śmietankowym
Babeczki z kremem
Babka z krówkami i ajerkoniakiem
Bakaliowe ciasto Tu bi'Shvat
Brioszka drożdżowa
Ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczową
Cytrynowa babka piaskowa
Cytrynowe parfait
Cytrynowo - kokosowe kulki
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Mazurek bakaliowy Babci Tamary
Miniserniczki na zimno z białą czekoladą  

Muffinki cytrynowe z makiem
Pomarańczowy sernik na zimno
Pomarańczowo-czekoladowy sernik na zimno
Sernik cytrynowy
Sernik na zimno z białą czekoladą 


WIELKANOC - WYTRAWNIE
Jajka w koszulkach z bekonowymi wstążkami
Pasta jajeczna
Sałatka jarzynowa


BOŻE NARODZENIE - DESEROWO

Australijskie ciasteczka świąteczne 
Glogg - skandynawski grzaniec (wegański) 
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kompot z suszu
Likier jajeczny
Makagigi  
Pepparkakor - szwedzkie, świąteczne pierniczki  
Peppernodder - duńskie ciasteczka świąteczne  
Waniliowe babeczki świąteczne
Świąteczny piernik staropolski


BOŻE NARODZENIE - WYTRAWNIE

Kapusta kiszona zasmażana z fasolą 
Sałatka warzywna 
Wigilijny barszcz buraczkowy na zakwasie (wegański) 
Zakwas buraczany na barszcz czerwony (wegański)  

SMACZNE PREZENTY

Australijskie świąteczne ciastka  Beijinho - brazylijskie słodycze (bezglutenowe)
Biscotti

DZIEŃ MAMY 


Babeczki z kremem 
Babeczki marchewkowe z kremem z serka śmietankowego
Ciasto cytrynowe
Ciasto czekoladowe "Devil's Food Cake"
Ciasto kokosowo - rabarbarowe 
Ciasto milionera
Ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczową
Eton mess
Gruszki w sosie winno-miodowym z bitą śmietaną
Kruche babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki z kremem i malinami
Minipavlova z granatem i kremem chałwowym 
Miniserniczki na zimno z białą czekoladą i granatem 
Mus czekoladowy z awokado (wegański) 
Mus czekoladowy z miętą czekoladową (wegański)
Owocowe tiramisu 
Parfait cytrynowe
Pavlova z rabarbarem
Sernik cytrynowy
Sernik na zimno z białą czekoladą 
Sernik na zimno z pomarańczami 
Sernik na zimno z pomarańczami i czekoladą
Sernik truskawkowy na zimno
Syllabub z limonką i miętą
Syllabub z rabarbarem i kardamonem
Tarta z mascarpone i owocami 
Tort czekoladowy z wiśniami



SAVOIR VIVRE

#1: Nakrycie stołu
#2: Ułożenie noża i widelca
#3: Dialog z kelnerem
#4: Pieczywo
#5: Sztućce
#6: Wino w kieliszku
#7: Czysty kieliszek
#8: Dolewanie wina
#9: Jak trzymać kieliszek do wina


TRIKI, PORADY I RECENZJE PRODUKTÓW
Domowa hodowla kiełków 
Garnek do gotowania ryżu
Jak pozbyć się muszek owocowych
Jaki wok jest najlepszy 
Jak wybrać arbuza idealnego
Oczyszczająca woda z cytryną
Sadzenie ziół
Sposób na wykrawanie dyni na Halloween
test ekologicznej patelni Green Pan


Tari Bari (skoraq)
Titi (skoraq)
Zaraz Wracam (skoraq)
Zbożowa (skoraq)


FOTOGRAFIA KULINARNA

Czas na obiad
Drinki
Dynia
Figowa pora
Granity
Jadalny ogród zen 
Jesienne warzywa
Kapusta włoska 
Karnawałowe drinki
Letnie drinki i lodowe desery
Limonki, cytryny, granat i kokos
Papryka 
Szparagi
Tajska uczta
Truskawki z bitą śmietaną
Wielkanocne jaja z jajem ;-)
Woda ze świeżym rozmarynem
Żurawina 



PODRÓŻE I WARSZTATY
Berlin
Berlin kulinarnie
Dietetyczne rewolucje Oleofarm z hotelu Andel's
Dinner in the sky
Dinner in the sky nocą 
Festiwal Kawy, herbaty i czekolady - warsztaty czekoladowe
Food Blogger Fest III - warsztaty fotograficzne by Jakub Wilczek
Niedzielne brunche w andel's Hotel Łódź
Targi Natura Food 2013
Warsztaty kuchni włoskiej Bocca Bocca
Warsztaty oliwne zorganizowane przez Fundację InteRe
Warsztaty sushi w restauracji Zielony Chrzan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz